WOKE IS HET NIEUWE MARRAKECH-PACT

(of: Hoe ons Capitool al elke dag wordt bestormd) — een pamflet —

Tom Lanoye

Synopsis

Eerst maakt Lanoye een satirische analyse van ‘de banale natievorming’ in zowel Het verhaal van Vlaanderen als De canon van Vlaanderen. Aan de hand daarvan buigt hij zich over de nieuwste culturele oorlog. Die tegen het zogenaamde ‘woke’. Zoals bij elke culture war wordt ook deze opgeklopt om relevante of lastige dossiers te verbergen.

Maar er is meer aan de hand. N-VA -voorzitter en burgemeester Bart De Wever begon ooit als de enige winnaar van elke cultuuroorlog. Dat is verleden tijd. De saga rond het Marrakech-pact maakte dat duidelijk. Zijn partij heeft die kwestie toen zelf groot gemaakt, ze is zelfs uit de regering gestapt uit angst voor Vlaams Belang. Maar ze heeft zichzelf zodoende een pandoering verkocht bij de verkiezingen van 2019. De Wever doet dat nu opnieuw. Woke is het speelveld van extremisten, niemand kan ze overtroeven in ranzigheid. Toch speelt hij weer vol op hun terrein. Hij rakelt voorval na voorval op, woke-Schwalbe na woke-Schwalbe, als ging het om het einde van de westerse beschaving — zijn eigen woorden. Maar zo versterkt hij vooral extreemrechts. Woke wordt het nieuwe Marrakech-pact van de N-VA .

Tezelfdertijd worden onze instellingen en alle drie de machten steeds meer uitgehold door niet-verkozen partijvoorzitters. Ze zetelen in het parlement, maar dagen er amper op. Ze verlagen hun volksvertegenwoordigers tot stemvee, ondergeschikt aan de partij en haar rijke kassen. Ze stoppen onze regeringen vol met hun adjudanten en dirigeren zo ons land vanuit de coulissen, zonder ooit zelf directe verantwoording af te leggen. Ze smeden ‘extra-legale’ plannen om de staat te hervormen en vallen steeds meer de rechterlijke macht aan. Ons symbolische Capitool hoeft niet eens bestormd te worden. Het ligt al elke dag op meerdere vlakken fundamenteel onder vuur.

Lees hier het uitgebreide interview met Tom Lanoye in AKTIEF, het ledenblad van het Masereelfonds.

Specifications

Title
WOKE IS HET NIEUWE MARRAKECH-PACT
Author(s)
Tom Lanoye
ISBN
9789461174857
Publication date
08-06-2023
Language
Dutch

Paul Verbraeken-reeks

Op 9 april 2004 overleed Paul Verbraeken. Hij was een veelzijdig activist en vrijdenker die de kritische rede hoog in het vaandel droeg. Hij was veler vriend. Zijn naam is gegeven aan een jaarlijkse lezing met een eminent spreker over een brandend onderwerp.
#Paul Verbraeken-reeks

Tom Lanoye

Tom Lanoye (Sint-Niklaas, 27 augustus 1958) is een Belgische romancier, dichter, columnist, scenarist, performer en theaterauteur. Hij woont en werkt in Antwerpen en Kaapstad.

More about Tom Lanoye

You may also be interested in ...

Political and social sciences
ONDER POPULISTEN (PAUL VERBRAEKENLEZING 2022)

Anton Jäger

Show details
Show details
Political and social sciences
KLIMAATACTIE IN GELE HESJES (Paul Verbraekenlezing 2020)

Erik Swyngedouw

Show details
Political and social sciences
DE SOCIAALDEMOCRATIE IS DOODZIEK (Paul Verbraekenlezing 2019)

Vincent Scheltiens

Show details
Political and social sciences
EEN STAD IS GEEN LAND... (Paul Verbraekenlezing 2018)

Eric Corijn

Show details
Political and social sciences
TEGEN RADICALISERING (Paul Verbraekenlezing 2017)

Nadia Fadil

Show details