TEN WESTEN! (Paul Verbraekenlezing 2010)

Activisme, migratie en subalterniteit in Ivoorkust

Karel Arnaut

Synopsis

‘Ten Westen!’ is tegelijk een aanvalskreet en een vertreksignaal. ‘Ten Westen!’ verwijst naar een plaats waar men even massaal naartoe trekt als men er zich radicaal van afkeert. Ook is het Westen steeds meer een plaats die zijn migratiegeschiedenis tegengaat met toekomstbeelden van eigenheid en geworteldheid. Dat is zeker het geval mondiaal gezien, maar dat is eveneens van toepassing op Ivoorkust. Over die dubbele bewegingen en, vooral, over de mensen die daarin figureren, gaat dit boek. Gedurende de korte twintigste eeuw kende het zuiden van Ivoorkust migratiebewegingen die de omzetting van het regenwoud in koffie- en cacaoplantages van oost naar west op de voet volgden. Tot de economische frontier de buitengrens van Ivoorkust bereikte. Grondschaarste, economische onzekerheid en politieke concurrentie zijn enkele van de belangrijkste ingrediënten van een autochtonievertoog dat de laatste twee decennia in Ivoorkust opgeld heeft gemaakt en waarin het (mondiale) Westen symbool staat voor imperialisme, kolonialisme en economische en politieke machtshonger. Dit complexe verhaal van autochtonie en geopolitieke complottheorieën speelt zich af tegen een achtergrond van reële uitbuiting en aanhoudend imperialisme waartegen uiteindelijk weinig tot niets wordt ondernomen.

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
TEN WESTEN! (Paul Verbraekenlezing 2010)
Author(s)
Karel Arnaut
ISBN
9789054878636
Publication date
17-01-2010
Pages
96
Language
Dutch

Paul Verbraeken-lezing

Op 9 april 2004 overleed Paul Verbraeken. Hij was een veelzijdig activist en vrijdenker die de kritische rede hoog in het vaandel droeg. Hij was veler vriend. Zijn naam is gegeven aan een jaarlijkse lezing met een eminent spreker over een brandend onderwerp.
#Paul Verbraeken-lezing

Karel Arnaut

Karel Arnaut is antropoloog. Hij studeerde in Gent, Utrecht en Oxford en is verbonden aan de Vakgroep Afrikaanse Talen en Culturen en lid van de Conflict Research Group, beide aan de Universiteit Gent. De belangrijkste focus van zijn onderzoek betreft studenten- en jongerenbewegingen, maatschappelijke participatie en transformaties van de publieke ruimte in Ivoorkust (West-Afrika).

More about Karel Arnaut

You may also be interested in ...

Political and social sciences
WOKE IS HET NIEUWE MARRAKECH-PACT

Tom Lanoye

Show details
Political and social sciences
ONDER POPULISTEN (PAUL VERBRAEKENLEZING 2022)

Anton Jäger

Show details
Show details
Political and social sciences
KLIMAATACTIE IN GELE HESJES (Paul Verbraekenlezing 2020)

Erik Swyngedouw

Show details
Political and social sciences
DE SOCIAALDEMOCRATIE IS DOODZIEK (Paul Verbraekenlezing 2019)

Vincent Scheltiens

Show details
Political and social sciences
EEN STAD IS GEEN LAND... (Paul Verbraekenlezing 2018)

Eric Corijn

Show details