Synopsis

Virginie Loveling publiceerde Sophie, een van haar meest geëngageerde werken, in 1885, een jaar na de eerste schoolstrijd (1879-1884). De roman verhaalt hoe die schoolstrijd op het Vlaamse platteland werd beleefd. Het is tevens een aanklacht tegen de macht van de clerus en zijn verstikkende greep op het dagelijks leven en het onderwijs. Daarnaast is Sophie het verslag van een geloofscrisis. In het fictief dorpje Zompelgem wordt het hoofdpersonage Sophie, een jonge vrouw, geconfronteerd met een aantal persoonlijke drama’s. Ze zoekt steun en troost in de godsdienst. Maar mijnheer Angelman, een progressieve priester, maakt haar duidelijk dat de Kerk veranderd is. De voorbeeldrol die zij zou moeten vervullen, is vervangen door een eigen politieke agenda met macht en controle als doel op zich. Daarnaast wordt ook Zompelgem geconfronteerd met de schoolstrijd. De oude dorpsonderwijzer meester Ottevaere, een goede vriend van Sophie, aanvaardt de liberale schoolwet van 1879 en krijgt daardoor een klerikale haatcampagne over zich heen die hem het leven onmogelijk maakt. Geschokt door deze gebeurtenissen schaart Sophie zich publiekelijk achter de gemeenteschool en het ideeëngoed waarvoor deze staat.

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
SOPHIE
Author(s)
Virginie Loveling , Daniël Vanacker
ISBN
9789057184048
Publication date
30-09-2014
Pages
343
Language
Dutch

Virginie Loveling

Virginie Loveling (1836-1923) belicht. Zij groeide op te Nevele, een plattelandsgemeente nabij Gent, en stamde uit een familie waarin literatuur, liberalisme, Vlaamse strijd en vrijzinnigheid gecultiveerd werden. Tot die familie behoorden onder anderen Cyriel Buysse, César en Paul Fredericq en Julius MacLeod. Virginie Loveling schreef novellen, romans, gedichten, verhalen voor kinderen en bijdragen over volkskunde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog hield ze een dagboek bij waarin ze gedetailleerd het leven in en rond Gent beschreef. Ze was een van de zeldzame vrijzinnige vrouwelijke auteurs uit het 19de-eeuwse Vlaanderen.

More about Virginie Loveling

Daniël Vanacker

Daniël Vanacker (1951) is germanist van opleiding en was journalist, onder meer bij De Gentenaar. Hij publiceerde verschillende werken over de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog.

More about Daniël Vanacker

You may also be interested in ...

History
HOEDERS VAN DE STAAT

Jan Naert

Show details
History
THE FORGOTTEN CHILDREN OF THE WAR

Paul De Keulenaer

Show details
History
VOLTOOID VERLEDEN, ONVOLTOOIDE GESCHIEDENIS

Peter Stabel & Jeroen Puttevils

Show details
History
DE ERFENIS VAN 1947

Yannis Skalli-Housseini & Luk Van Langenhove

Show details