Synopsis

Roland Minnaert (°1939) geeft als humanistische fotograaf vanaf de stoute jaren 1960 tot heden, visueel zo treffend uitdrukking aan het groeiende zelfbewustzijn van zijn tijdgenoten. Zijn camera is tot vandaag ooggetuige van een zoektocht naar een nieuwe, vrijere maatschappij. Hij heeft de gave om precies te fotograferen waarnaar hij op zoek is, maar zo nodig zet hij de werkelijkheid naar zijn hand en regisseert hij de scène ter plekke vol dramatiek. Als beroepsvoyeur heeft hij het talent om met ironie, humor en open blik contact te maken met de meest uiteenlopende mensen, al focust hij in het bijzonder op libertijnse bohemiens en excentriekelingen in de wereld van kunst en cultuur. Hij heeft oog voor deze meerwaardezoekers en maak(te) er soms zelf deel van uit. Hij weet zo de Zeitgeist beeldend te vangen. Zijn oeuvre onderscheidt zich door de aanwezigheid van een eigenzinnige beeldtaal met als rode draad vrijheid, die in hoge mate bijdraagt tot de uitzonderlijke kwaliteit van zijn foto’s, en steeds met een sterk gevoel voor compositie. Zijn fotowerken leveren nooit een volledig betrouwbare reproductie van de werkelijkheid: daarvoor is hij te veel artiest van de ziel en is zijn camera geen neutraal medium. Hij gebruikt die camera om de wereld rondom hem te herinterpreteren en hij doet dat met een open en directe manier van werken, waardoor zijn werk aandacht krijgt voor een ludieke Hugo Claus op het Conscienceplein, voor een verliefde Paul Snoek of Chris Lomme, voor erotische foto’s van Laura Gemser, Beverly of Marika, voor de gewapende Jef Geeraerts, maar ook voor experimenten, close-ups en stillevens. Zijn fotografische blik laat ons de wereld letterlijk anders zien met oog voor zingeving en hoop op vrijheid van denken en doen.

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
ROLAND MINNAERT
Author(s)
Johan Swinnen
ISBN
9789461172167
Publication date
13-09-2021
Language
Dutch

Johan Swinnen

Johan Swinnen (°1954) is beëdigd kunstexpert, gerechtsdeskundige, academicus en auteur. Hij studeerde fotografie, cultuurwetenschappen en museologie, en promoveerde in de kunstwetenschappen. Hij is oprichter en voormalig directeur van het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) en emeritus hoogleraar aan het Hoger Instituut en de Koninklijke Academie van Schone Kunsten van de AP Hogeschool Antwerpen. Johan Swinnen doceerde eveneens aan de Vrije Universiteit Brussel, de Universidad de La Laguna en de Université Sorbonne – Paris III. Reeds als kind was hij gefascineerd door kunst en fotografie. Deze disciplines werden ook de hoofdmoot van zijn academische carrière. Maar zijn leven wordt ook beheerst door de aanslag in de Brusselse Innovation op 22 mei 1967, een donkere pagina in de Belgische geschiedenis. Hij schreef er een meeslepende en doorleefde roman Happening over die niemand onberoerd laat en die binnenkort verfilmd wordt. Hij werkt aan een tweede roman Dool, een explosief verhaal over grensoverschrijvend gedrag in de fotografiewereld in Vlaanderen. Hij is voorzitter van het bestuursorgaan van Toneelhuis en Meemoo. Johan Swinnen woont en werkt in Antwerpen.

More about Johan Swinnen

You may also be interested in ...

Art, culture, and design sciences
PIET LEPPENS, FOTOGRAAF

Johan Swinnen

Show details
Art, culture, and design sciences
DE ROEPING VAN KUNST

Jean Van Houtte & Barbara Segaert & Helma De Smedt

Show details
Art, culture, and design sciences
PAUL GILSON

Kurt Bertels

Show details
Art, culture, and design sciences
FILM. EEN GESCHIEDENIS

Kevin Smets

Show details
Art, culture, and design sciences
ONTO 06

Maarten Van Acker & Stijn Rybels & Thomas Machiels & Marleen Goethals & Thomas Vanoutrive & Hardwin De Wever & Jan Hamerlinck & Tom Coppens

Show details
Art, culture, and design sciences
LIJF-ELIJK ANDERS

Hilde Braet

Show details