Synopsis

De zoekmachine van Google, de tijdslijn van Facebook en Alexa van Amazon Echo: veel van onze dagelijkse technologie bevat kunstmatige of artificiële intelligentie. Stofzuiger- en grasmaairobots helpen ons in en om het huis, robotchirurgen voeren precisieoperaties uit en online voeren chatbots zoals Woebot therapeutische gesprekken. We kunnen zelfs morele beslissingen aan algoritmen uitbesteden. De combinatie van robots en AI leidt, samen met big data, tot eindeloos veel mogelijkheden. Ondertussen praten media ons angsten aan. Van zelfbewuste en uit vrije wil handelende robots is nog lang geen sprake - en wie weet wel nooit - maar er zijn reële ethische problemen die we niet mogen negeren. Welke beslissingen delegeren we aan machines en welke liever niet? En van ‘wie’ leren zelflerende systemen eigenlijk? Ethische vragen over ontwerp moeten gesteld worden vóór en tijdens het ontwerpproces: elk product dat door mensen gemaakt is, is immers made with morality. Daarom dit pleidooi voor ethische regels voor robots en AI-systemen, maar ook voor ingenieurs en andere ontwerpers. Innovatie gaat immers niet alleen om technologische vooruitgang, maar ook om het (h)erkennen van de morele keuzes die de technologie in zich draagt en daar bewust mee omspringen.

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
REGELS VOOR ROBOTS
Author(s)
Katleen Gabriels
ISBN
9789057186622
Publication date
29-10-2019
Language
Dutch

Willy Calewaert Leerstoel

De Leerstoel Willy Calewaert besteedt aandacht aan maatschappelijk relevante onderwerpen en verspreidt het vrijzinnig humanistische gedachtegoed via onderwijs. Elk jaar werkt de VUB hiervoor samen met deMens.nu.
#Willy Calewaert Leerstoel

Katleen Gabriels

Katleen Gabriels is moraalfilosofe, gespecialiseerd in computerethiek. Ze werkt als Assistant Professor aan de universiteit van Maastricht. Katleen is de auteur van Onlife. Hoe de digitale wereld je leven bepaalt. De Leerstoel Willy Calewaert 2018-2019 werd aan haar toegekend door de faculteit Ingenieurswetenschappen van de VUB.

More about Katleen Gabriels

You may also be interested in ...

Political and social sciences
DE MYTHE VAN DE ARBEIDSMARKT

Paul de Beer

Show details
Political and social sciences
ANTIPODE

Hind Fraihi

Show details
Political and social sciences
ALS JE KLAAR BENT, MAG JE NAAR HUIS

Tom Vander Beken

Show details
Political and social sciences
'ANONIEM' IS EEN VROUW

Jean-Jacques Amy

Show details
Political and social sciences
ONGELIJK SPEL

Tine Vertommen

Show details
Political and social sciences
WOKE IS HET NIEUWE MARRAKECH-PACT

Tom Lanoye

Show details