PIET LEPPENS, FOTOGRAAF

Onder het plaveisel, het licht

Johan Swinnen

Synopsis

Piet Leppens (1952-2016) is een Belgische fotograaf die bekend staat om zijn intense en persoonlijke benadering van autonome fotografie. Leppens’ werk richt zich op de menselijke conditie en de complexe emoties die onze levens bepalen. Zijn foto’s zijn vaak rauw en ongepolijst, en tonen de kwetsbaarheid en intimiteit van zijn onderwerpen. Hij heeft een voorliefde voor het vastleggen van mensen in de marge van de samenleving, zoals daklozen, cafégangers, transseksuelen en prostituees, maar ook gewone mensen in alledaagse situaties.

Leppens heeft een unieke fotografische blik om de kwetsbaarheid en emoties van zijn onderwerpen te grijpen waardoor zijn foto’s een diepe impact hebben op de kijker. Zo was zijn ontmoeting én gesprek met Andy Warhol in Brussel een keerpunt: immers net als deze pionier van de popartbeweging richtte hij zijn lens op alledaagse thema’s uit de populaire cultuur waarmee hij de grenzen tussen hoge en lage kunst vervaagde.

Zijn werk is een weerspiegeling van zijn eigen leven, een reis vol ups en downs, waarin hij zijn eigen innerlijke demonen heeft overwonnen en zichzelf heeft bevrijd van de restricties van de samenleving in zijn zoektocht naar menselijke verbondenheid. In dit boek wordt voor het eerst door kunstexpert Johan Swinnen een selectie van zijn fotowerk gebundeld
en aan de buitenwereld getoond, maar ook geduid vanuit verschillenden perspectieven, door Gert De Nutte, Wim De Pauw, Naomi Meulemans, Dirk Reynders, Willi Smeuninxs, Johan Swinnen en Anton Van Dyck. Het werk van Leppens is een testament van de kracht van de fotografie om verhalen te vertellen, grenzen te verleggen en de wereld te veranderen. Dit is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in fotografie, kunst en het menselijk bestaan.

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
PIET LEPPENS, FOTOGRAAF
Author(s)
Johan Swinnen
ISBN
9789461174932
Publication date
04-06-2023
Pages
184
Language
Dutch
English

Johan Swinnen

Johan Swinnen (°1954) is beëdigd kunstexpert, gerechtsdeskundige, academicus en auteur. Hij studeerde fotografie, cultuurwetenschappen en museologie, en promoveerde in de kunstwetenschappen. Hij is oprichter en voormalig directeur van het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) en emeritus hoogleraar aan het Hoger Instituut en de Koninklijke Academie van Schone Kunsten van de AP Hogeschool Antwerpen. Johan Swinnen doceerde eveneens aan de Vrije Universiteit Brussel, de Universidad de La Laguna en de Université Sorbonne – Paris III. Reeds als kind was hij gefascineerd door kunst en fotografie. Deze disciplines werden ook de hoofdmoot van zijn academische carrière. Maar zijn leven wordt ook beheerst door de aanslag in de Brusselse Innovation op 22 mei 1967, een donkere pagina in de Belgische geschiedenis. Hij schreef er een meeslepende en doorleefde roman Happening over die niemand onberoerd laat en die binnenkort verfilmd wordt. Hij werkt aan een tweede roman Dool, een explosief verhaal over grensoverschrijvend gedrag in de fotografiewereld in Vlaanderen. Hij is voorzitter van het bestuursorgaan van Toneelhuis en Meemoo. Johan Swinnen woont en werkt in Antwerpen.

More about Johan Swinnen

You may also be interested in ...

Art, culture, and design sciences
DE ROEPING VAN KUNST

Jean Van Houtte & Barbara Segaert & Helma De Smedt

Show details
Art, culture, and design sciences
PAUL GILSON

Kurt Bertels

Show details
Art, culture, and design sciences
FILM. EEN GESCHIEDENIS

Kevin Smets

Show details
Art, culture, and design sciences
ONTO 06

Maarten Van Acker & Stijn Rybels & Thomas Machiels & Marleen Goethals & Thomas Vanoutrive & Hardwin De Wever & Jan Hamerlinck & Tom Coppens

Show details
Art, culture, and design sciences
LIJF-ELIJK ANDERS

Hilde Braet

Show details