PAUL GILSON

Een Brusselse componist van de wereld

Kurt Bertels

Open access
free
open access GPRC

Synopsis

PAUL GILSON (1865-1942), geboren en getogen in Brussel, groeide tijdens het fin de siècle uit tot een gewaardeerd kunstenaar. Hij stond en staat geboekstaafd als een erudiet componist, orkestrator, theoreticus, criticus, musicograaf en pedagoog. Een prestigieuze Prix de Rome (1889) en zijn symfonisch werk La Mer (1892) maakten hem bekend tot ver buiten de landsgrenzen. Door zijn opmerkelijke inzet voor de blaasmuziek, en die van amateurorkesten in het bijzonder, herinneren we ons Gilson vandaag nog steeds als de Vader van de Belgische blaasmuziek.

Gilsons uiterst veelzijdige kunstenaarschap resoneerde met tal van internationale tendensen. Nauwgezet volgde hij het actuele muziekleven in binnen- en buitenland en berichtte daarover uitvoerig in kranten, tijdschriften en radiouitzendingen. Aan de conservatoria van Brussel en Antwerpen en als privéleraar wist hij een nieuwe generatie van componisten en musici te prikkelen en duurzaam te beïnvloeden. Die pedagogische passie daagde Gilson ook uit om zijn scherpe inzichten te bundelen in theoretische traktaten.

Die vele facetten van Gilsons leven en werk staan centraal in dit boek, met een bijzondere aandacht voor zijn nationale en internationale belang. Van zijn levensloop tot zijn briefwisseling met Russen, van zijn doorwrochte theorieën tot zijn muziek voor blaasorkesten, operamuziek en composities voor hoorn en saxofoon: de auteurs van deze bundel schetsen Paul Gilson met veel reliëf.

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
PAUL GILSON
Author(s)
Kurt Bertels
ISBN
9789461173973
Publication date
08-02-2023
Pages
320
Language
Dutch

Kurt Bertels

KURT BERTELS (red.) studeerde klassieke saxofoon in de klas van Norbert Nozy aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Als solist en als lid van kamermuziekensembles als het Kugoni Trio, Anemos Saxofoonkwartet en Duo Eolienne concerteert hij en werkt hij mee aan cd-, radio-, en televisieopnames in binnen- en buitenland. Als onderzoeker focust Bertels op de negentiende- en vroegtwintigste-eeuwse saxofoonpraktijk. In 2020 behaalde hij zijn doctoraat in de kunsten aan de Vrije Universiteit Brussel met zijn proefschrift over de Brusselse saxofoonklas (1867-1904). Hij publiceerde zijn monografie Een ongehoord geluid (ASP Editions, 2020) en stelde zijn historisch geïnformeerde saxofoonpraktijk voor aan de hand van twee cd’s: The Saxophone in 19th-Century Brussels en Works for Saxophone and Orchestra by Paul Gilson (Etcetera Records, 2020). Momenteel werkt hij als postdoctoraal onderzoeker aan LUCA School of Arts Campus Lemmens (Geassocieerde Faculteit Kunsten/KU Leuven).

More about Kurt Bertels

You may also be interested in ...

Art, culture, and design sciences
FASHION +

Dirk Reynders & Marie Geneviève Cyr

Show details
Art, culture, and design sciences
MASCULINITIES+

Dirk Reynders & Hilde Van den Bulck

Show details
Art, culture, and design sciences
PIET LEPPENS, FOTOGRAAF

Johan Swinnen

Show details
Art, culture, and design sciences
DE ROEPING VAN KUNST

Jean Van Houtte & Barbara Segaert & Helma De Smedt

Show details
Art, culture, and design sciences
FILM. EEN GESCHIEDENIS

Kevin Smets

Show details
Art, culture, and design sciences
ONTO 06

Maarten Van Acker & Stijn Rybels & Thomas Machiels & Marleen Goethals & Thomas Vanoutrive & Hardwin De Wever & Jan Hamerlinck & Tom Coppens

Show details