Synopsis

Begraafplaatsen brengen ons naar de essentie van ons bestaan. Ze confronteren ons met sterfelijkheid en bieden tegelijk een plek om te rouwen, te herdenken en los te laten. Dit boek neemt de lezer mee achter de schermen. Welke functies vervult de begraafplaats vandaag, maar ook morgen? Waarom blijft de geschiedenis van begraafplaatsen zo lang zichtbaar in het landschap? Hoe komt de inrichting van de begraafplaats sereen en versterkend tegemoet aan de noden van rouwenden, buurtbewoners en bezoekers? Kunnen we begraafplaatsen sterker inzetten in de openbare ruimte? Welke trends beloven een impact op het uitzicht en de functie van de funeraire ruimte? Memento Mori II. De begraafplaats in gesprek vertrekt vanuit de praktijk van beheerders en consulenten gespecialiseerd in de problematieken van begraafplaatsen. Samen wijzen ze ons op de vele achterliggende gedachten en ideeën die rond begraafplaatsen ontwikkeld worden op het vlak van participatie, ontsluiting en educatie. Ze doen ons allen nadenken over het belang van het spreken over de dood, over onze laatste wensen en onze noden rond rouwzorg, herdenking en herinnering. Net zoals haar voorganger Memento Mori. De begraafplaats als educatieve ruimte is dit boek een trendsetter voor de inzichten en de werkwijzen rond de professionele dodenzorg van de toekomst.

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
MEMENTO MORI II
Author(s)
Tamara Ingels , Lieve Destoop
ISBN
9789461171351
Publication date
28-05-2021
Language
Dutch

Tamara Ingels

Tamara Ingels is kunsthistorica en begeleidt als zelfstandig consulent (INTRO Cultuur en Media) uiteenlopende projecten rond het behoud, beheer en de ontsluiting van funerair erfgoed, en dit zowel voor gemeentelijke overheden, erfgoedinstellingen als musea.

More about Tamara Ingels

Lieve Destoop

Lieve Destoop werkt voor de stad Gent als coördinator van de Gentse begraafplaatsen. Ze heeft een diploma maatschappelijk werk en licentiaat Vergelijkende Cultuurwetenschappen. Met bijdragen van Hendrik de Bouvre, Marc De Bie, Nandy Dolman, Maarten Herbots, Joeri Mertens, Patrick Van Den Nieuwenhof, Roel Van Roosbroeck, Tom Dorau en Lin Verbeemen.

More about Lieve Destoop

You may also be interested in ...

Philosophies, ideologies, and religions
EN NOG EEN GOEDE GEZONDHEID (NL)

Ignaas Devisch

Show details
Philosophies, ideologies, and religions
1523 - THE FIRST MARTYRS OF THE REFORMATION

Harry Sinnaghel

Show details
Philosophies, ideologies, and religions
CLASH

Hans Claus

Show details
Philosophies, ideologies, and religions
A QUESTION OF TRUTH

Joke Bauwens & Vincent Ginis & Trisha Meyer & Bart Van Kerkhove & Karl Verstrynge

Show details
Philosophies, ideologies, and religions
ONS LEVENSEINDE HUMANISEREN

Wim Distelmans & Hugo Van den Enden

Show details
Philosophies, ideologies, and religions
LOGES IN HET WAASLAND IN DE NEGENTIENDE EEUW

Mario Hoste & Eddy Michotte

Show details