MAX-LÉO GÉRARD. SOUVENIRS POUR MES ENFANTS (kcg)

Ginette Kurgan-van Hentenryk

Synopsis

De ingenieur Max-Léo Gérard stamde uit een Luiks geslacht van liberale industriëlen. Zijn carrière die zich afspeelde in de hogere economische en politieke regionen, nam meerdere bochten; hij was secretaris van Koning Albert I, krantenredacteur en minister van Financiën. Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog kwam hij aan het hoofd van de Banque de Bruxelles, en begon in 1941, tijdens de Duitse bezetting, aan zijn memoires, waaraan hij tot 1954 met tussenpozen werkte. Dit document behandelt veel thema’s die onuitgegeven informatie bevatten, gaande van de voorstelling van de Luikse bourgeoisie aan het einde van de 19e eeuw, de uitoefening van het koninklijk ambt onder Koning Albert I, het leven als bedrijfsleider, de werking van coalitieregeringen aan het einde van de jaren dertig, het zogenaamde politieke beleid 'van het minste kwaad' tijdens de Tweede Wereldoorlog, tot de Koningskwestie. Naast de politieke, economische en sociale geschiedenis, behandelt het ten gronde de geschiedenis van de gangbare opvattingen aan het einde van de 19e eeuw tot het midden van de 20e eeuw.

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
MAX-LÉO GÉRARD. SOUVENIRS POUR MES ENFANTS (kcg)
Author(s)
Ginette Kurgan-van Hentenryk
ISBN
9782870440087
Publication date
01-01-2012
Language
French

Koninklijke Commisie voor Geschiedenis

Dit is een uitgave van de Koninklijke Commissie voor Geschiedenis / Ceci est une publication de la Commission royale d'Histoire / This is a publication of the Royal Historical Commission
#Koninklijke Commisie voor Geschiedenis

Ginette Kurgan-van Hentenryk

Ginette Kurgan-van Hentenryk (1938) is ere-gewoon hoogleraar van de Université libre de Bruxelles en lid van de Académie royale de Belgique.

More about Ginette Kurgan-van Hentenryk