HET DINER IN DE DINOSAURUS EN ANDERE VERHALEN UIT DE NIEUWE CULTUURGESCHIEDENIS

Jolien Gijbels
Elwin Hofman

Synopsis

Op 31 december 1853 nodigde de Britse kunstenaar en natuurhistoricus Benjamin Waterhouse Hawkins een select kransje wetenschappers, journalisten en zakenlui uit voor een diner. Het zou echter niet zomaar een diner worden: het etentje vond plaats in de gietvorm van een iguanodon in het Londense Crystal Palace. Het diner in de dinosaurus werd een daverend succes en ontketende een ware dinomanie. Onze hedendaagse fascinatie voor dinosauriërs gaat voor een groot stuk terug op dat etentje in 1853. Cultuurgeschiedenis is al lang niet meer alleen de geschiedenis van kunst en literatuur. In Het diner in de dinosaurus maakt de lezer in 52 korte bijdragen kennis met ongewone feiten en wetenswaardigheden uit de nieuwe cultuurgeschiedenis. Guillotinekapsels, gemeentefusies, een kleine geschiedenis van het gefakete orgasme en de wetenschapper die nee zei tegen Mussolini, de verhalen maken het boek even divers als verrassend. De auteurs brengen zo een onmisbaar perspectief op talloze actuele debatten, of die nu gaan over de plaats van standbeelden of over de rol van wetenschappers in de samenleving.

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
HET DINER IN DE DINOSAURUS EN ANDERE VERHALEN UIT DE NIEUWE CULTUURGESCHIEDENIS
Author(s)
Jolien Gijbels , Elwin Hofman
ISBN
9789461171900
Publication date
21-09-2021
Language
Dutch

Jolien Gijbels

Historica Jolien Gijbels doet onderzoek naar geneeskunde, religie, gender en publicatiecultuur in de negentiende en de twintigste eeuw aan de KU Leuven, en beheert de blog Cultuurgeschiedenis.be.

More about Jolien Gijbels

Elwin Hofman

Historicus Elwin Hofman bestudeert criminaliteit, zelfopvattingen, seksualiteit en emoties in de achttiende en negentiende eeuw en is verbonden aan de KU Leuven. Eerder schreef hij mee aan Verzwegen verlangen. Een geschiedenis van homoseksualiteit in België en De eeuw van Jan de Lichte. Misdaad, verraad en revolutie in de 18de eeuw.Met bijdragen van Leendert Acke, Hein Brookhuis, Hendrik Callewier, Franco Capozzi, Enrico Castro Montes, Tinne Claes, Veronique Deblon, Raf De Bont, Chanelle Delameillieure, Luc De Munck, Louise Deschryver, Sam De Schutter, Lyvia Diser, Wouter Egelmeers, Jolien Gijbels, Elwin Hofman, Pieter Huistra, Cara Janssen, Nina Lamal, Maarten Langhendries, Andreas Stynen, Nelleke Teughels, Jo Tollebeek, Joris Vandendriessche, Timo Van Havere, Karla Vanraepenbusch, Tom Verschaffel en Kaat Wils.

More about Elwin Hofman

You may also be interested in ...

History
HOEDERS VAN DE STAAT

Jan Naert

Show details
History
THE FORGOTTEN CHILDREN OF THE WAR

Paul De Keulenaer

Show details
History
VOLTOOID VERLEDEN, ONVOLTOOIDE GESCHIEDENIS

Peter Stabel & Jeroen Puttevils

Show details
History
DE ERFENIS VAN 1947

Yannis Skalli-Housseini & Luk Van Langenhove

Show details