Synopsis

Het boek behandelt het leven en werk van de Belgische politicus en journalist Georges Lorand (1860-1918). Deze progressistische liberaal was een van de meest toonaangevende personaliteiten van het politieke landschap voor 1914. Desondanks zijn er nog geen uitgebreide studies over Georges Lorand verschenen. Dat is opmerkelijk, aangezien Lorand een uitermate boeiende politieke en intellectuele levensloop heeft gekend die de Belgische landsgrenzen oversteeg. Met deze intellectuele biografie vult de auteur deze lacune in de Belgische historiografie op. Lorand engageerde zich voor thema’s die vandaag nog steeds actueel zijn in het politieke debat, zoals de scheiding tussen Kerk en Staat, de democratische rol van het onderwijs, de werking van de parlementaire democratie, persvrijheid en het internationaal recht. Het gedachtegoed van Georges Lorand leest als een warm pleidooi dat aanzet om te denken buiten de afgetekende lijnen. De auteur analyseert het brede denken en de vooruitgangsidee van Georges Lorand niet vanuit een geïsoleerd perspectief, maar laat hem in dialoog treden met een ruimere sociale en politieke context. In die zin biedt deze studie een inzicht in verschillende transnationale netwerken van de late 19e eeuw. Deze werden gekenmerkt door een ongebreideld vooruitgangsoptimisme dat bruut werd verstoord door het ontwakend nationalisme van de Eerste Wereldoorlog.

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
GEORGES LORAND (1860-1918)
Author(s)
Nathan Lauwers
ISBN
9789057188220
Publication date
26-11-2018
Language
Dutch

Blauwe maandag-reeks

Dit boek verschijnt in de Blauwe Maandag Reeks – Klassieken, reisverhalen, cahiers, waarin het Liberaal Archief vergeten erfgoedparels onder de aandacht brengt.
#Blauwe maandag-reeks

Nathan Lauwers

Nathan Lauwers (°1992) is historicus. Hij studeerde geschiedenis en Europese politiek aan de Vrije Universiteit Brussel. Momenteel is hij verbonden als doctoraal onderzoeker aan het Centrum voor EU Studies (UGent).

More about Nathan Lauwers

You may also be interested in ...

History
CATECHISMUS VAN DE UNIVERSELE MORAAL

Patrick Stouthuysen

Show details
History
EEN BLAUWE PROGRESSIST

Christoph De Spiegeleer

Show details
History
VOLTOOID VERLEDEN, ONVOLTOOIDE GESCHIEDENIS

Peter Stabel & Jeroen Puttevils

Show details
History
DE ERFENIS VAN 1947

Yannis Skalli-Housseini & Luk Van Langenhove

Show details