EMANCIPATIE, EXCELLENTIE EN EERLIJKE KANSEN

Een progressieve visie op onderwijs

Dirk Van Damme

Synopsis

Na meer dan een halve eeuw snelle expansie, die zorgde voor welvaart en sociale mobiliteit, kampt het onderwijs met vele uitdagingen. Het is het moment om oude opvattingen over goed onderwijs aan een kritisch onderzoek te onderwerpen en te kijken hoe het beter kan. Het progressieve onderwijsverhaal met name schiet tekort en heeft een stevige update nodig. Dit boek – een bundeling van columns en essays – verkent de contouren van een progressieve onderwijsvisie die emancipatie, excellentie en eerlijke kansen voorop stelt.

Goed onderwijs helpt individuen vooruit, zorgt voor welvaart en welzijn in samenlevingen en vermindert sociale ongelijkheid. Maar dan moet excellentie weer positief klinken, het technisch onderwijs veel meer waardering krijgen, het belang van de standaardtaal erkend worden en het curriculum selectiever én ambitieuzer zijn. En misschien moeten we ook niet langer streven naar ‘meer van hetzelfde’, maar de ongeremde onderwijsexpansie en het diploma-fetisjisme een halt toeroepen, de leerplicht naar 16 jaar brengen, flexibeler kansen bieden aan diverse talenten, en het levenslang leren echt omarmen.

Rector Luc Sels (KU Leuven) schreef de nabeschouwing bij het boekessay, Wim Vermeersch (SamPol) het voorwoord. 

In de reeks SamPol Boeken verschijnen geëngageerde boekessays met een sociaal democratische blik op de (politieke) actualiteit. De essays verschijnen 2 keer per jaar, in samenwerking tussen het politieke maandblad Samenleving & Politiek (SamPol)  en uitgeverij Academic & Scientific Publishers (ASP). 

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
EMANCIPATIE, EXCELLENTIE EN EERLIJKE KANSEN
Author(s)
Dirk Van Damme
ISBN
9789461175120
Publication date
28-08-2023
Pages
276
Language
Dutch

SamPol Boeken

In de reeks SamPol Boeken verschijnen geëngageerde boekessays met een sociaal democratische blik op de (politieke) actualiteit. De essays verschijnen 2 keer per jaar, in samenwerking tussen het politieke maandblad Samenleving & Politiek (SamPol) en uitgeverij Academic & Scientific Publishers (ASP).
#SamPol Boeken

Dirk Van Damme

Dirk Van Damme heeft een rijke carrière in het onderwijs achter de rug, achtereenvolgens als onderzoeker en professor onderwijskunde (UGent), medewerker van verschillende onderwijsministers, directeur van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR), afgevaardigd bestuurder GO!, kabinetschef van minister Frank Vandenbroucke en, voor de voorbije dertien jaar, hoofd van het centrum voor onderwijsonderzoek van de OESO te Parijs. Hij is een veelgevraagd internationaal onderwijsexpert, heeft talloze publicaties op zijn naam, en is lid van verschillende nationale en internationale organen en commissies.

More about Dirk Van Damme

You may also be interested in ...

Education
GAME CHANGER (ENG)

Koen Timmers

Show details
Education
VOORBIJ TRANSNATIONALE ADOPTIE

Sophie Withaeckx & Atamhi Cawayu & Chiara Candaele

Show details
Show details
Education
WAT ALS?

Niel Hens & Christel Faes

Show details
Education
GAME CHANGER (NL)

Koen Timmers

Show details