EEN BLAUWE PROGRESSIST

Charles Potvin (1818-1902) en het liberaal-sociale denken van zijn generatie

Christoph De Spiegeleer

Synopsis

Een blauwe progressist behandelt het leven en denken van de Belgische progressistische schrijver en politiek filosoof Charles Potvin (1818-1902). Decennialang is het stil gebleven rond hem. Deze vrijdenker liet nochtans een rijk oeuvre na van politiek en kunstkritisch gerelateerde werken en was één van de belangrijke figuren van de progressistische liberale cultuur in Brussel. Potvin stond in contact met enkele van de grootste schrijvers en denkers van zijn tijd zoals Victor Hugo en Giuseppe Mazzini. Deze studie is geen traditionele chronologische biografie over het leven en werk van Charles Potvin. De auteur analyseert Potvins oeuvre in zijn politieke en intellectuele context en gebruikt dit als leidraad om de veelvormige liberale politieke cultuur in België vóór de Eerste Wereldoorlog te kaderen. De in 1846 opgerichte liberale partij werd gedragen door een breed middenveld van netwerken, personen en verenigingen. Potvin fungeert hier als gids bij die talrijke formele en informele contacten, vergaderingen, banketten en belangengroepen die aan de basis lagen van de niet-geïnstitutionaliseerde vormen van politiek in Brussel.

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
EEN BLAUWE PROGRESSIST
Author(s)
Christoph De Spiegeleer
ISBN
9789054878896
Publication date
14-06-2011
Pages
223
Language
Dutch

Blauwe maandag-reeks

Dit boek verschijnt in de Blauwe Maandag Reeks – Klassieken, reisverhalen, cahiers, waarin het Liberaal Archief vergeten erfgoedparels onder de aandacht brengt.
#Blauwe maandag-reeks

Christoph De Spiegeleer

Christoph De Spiegeleer (°1988) is historicus. Hij studeerde in Brussel en Leiden en houdt zich vooral bezig met de geschiedenis van politieke cultuur en nationale identiteit in de 19e en 20e eeuw.

More about Christoph De Spiegeleer

You may also be interested in ...

History
GEORGES LORAND (1860-1918)

Nathan Lauwers

Show details
History
CATECHISMUS VAN DE UNIVERSELE MORAAL

Patrick Stouthuysen

Show details
History
HOEDERS VAN DE STAAT

Jan Naert

Show details
History
THE FORGOTTEN CHILDREN OF THE WAR

Paul De Keulenaer

Show details
History
VOLTOOID VERLEDEN, ONVOLTOOIDE GESCHIEDENIS

Peter Stabel & Jeroen Puttevils

Show details