DE BLIJDE INKOMSTEN VAN DE BRABANTSE HERTOGEN

Valerie Vrancken

GPRC

Synopsis

De Blijde Inkomsten waren een begrip in hun tijd. In de periode van 1356 tot en met 1792, bij het aantreden van een nieuwe hertog, dwongen de Brabantse politieke elites een inhuldigingscharter af. Die Blijde Inkomsten zetten de krijtlijnen uit voor het bestuur van het hertogdom, stelden grenzen aan de hertogelijke macht en verankerden de inspraak van onderdanen in het bestuur. Tot 1549 werden deze politieke contracten steeds heronderhandeld wanneer een nieuwe vorst aantrad. In De Blijde Inkomsten van de Brabantse hertogen onderzoekt Valerie Vrancken voor het eerst waarom deze teksttraditie voortdurend werd aangepast. Wie was betrokken bij de totstandkoming van de tekst? Welke rol speelden machtsverhoudingen tijdens het onderhandelingsproces en welke motieven, idealen, ervaringen en politieke visies kleurden de onderhandelingen? Dit boek schetst hoe de uitvaardiging van Blijde Inkomsten in de vijftiende eeuw uitgroeide tot een gevestigde doch uiterst grillige politieke traditie. Vooral stedelijke elites en vooraanstaande edelen gaven er vorm aan, manoeuvrerend in de beweegruimte die opvolgingscrisissen, failliete hertogen en hun eigen machtspositie hun boden om de vorsten tot toegevingen te dwingen. Machtsverhoudingen, soms zelfs opstanden, bepaalden hoe het onderhandeld resultaat eruit zag – en dat was vanaf het aantreden van de Bourgondische hertogen lang niet altijd in het voordeel van deze elites. Op basis van onontgonnen bronnenmateriaal komt de auteur tot vernieuwende inzichten in het politieke denken en handelen van de late middeleeuwen. Dit boek is dan ook een niet te missen bijdrage voor geïnteresseerden in de politieke geschiedenis van het vijftiende-eeuwse Brabant in het bijzonder, en van de middeleeuwse Nederlanden in het algemeen.

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
DE BLIJDE INKOMSTEN VAN DE BRABANTSE HERTOGEN
Author(s)
Valerie Vrancken
ISBN
9789057187155
Publication date
05-06-2018
Language
Dutch

Standen en landen

The historical book series Standen en Landen/Anciens Pays et Assemblées d'Etats focuses on the use of power from the Middle Ages to today. For more than seventy years, the Standen en Landen association has been publishing scientific monographs and collective works on institutional history, political history and legal history of the Low Countries. They were published in both national languages, as well as in English. The scientific series boasts a long tradition that links Flemish universities with those from the French Community. Since 2017 Standen en Landen is published by the academic publisher ASP.

The Standen en Landen association, founded in 1950, has three objectives: to promote insight into the motives of political action, to deepen knowledge about networks and socio-political organizations and to question the ideology behind political action and communication. To this end, the non-profit organization organizes conferences and colloquia, and publishes scientific works in the series Standen en Landen/Anciens Pays et Assemblées d'Etats.
#Standen en landen

Valerie Vrancken

Valerie Vrancken is doctor in de geschiedenis en werkt als wetenschappelijk medewerker in het Rijksarchief in Leuven. In 2017 promoveerde de historica met een proefschrift over de Blijde-Inkomstcharters in het laatmiddeleeuwse Brabant. In 2016 ontving ze de Prijs Bryce en Mary Lyon van de Koninklijke Commissie voor Geschiedenis.

More about Valerie Vrancken

You may also be interested in ...

History
HOEDERS VAN DE STAAT

Jan Naert

Show details
History
DE BELGISCHE REGERINGEN SINDS 1831

Emmanuel Gerard & Frederik Verleden

Show details
History
LES PROFESSEURS ALLEMANDS EN BELGIQUE

Raphaël Cahen & Jérôme de Brouwer & Frederik Dhondt & Pieter Dhondt & Wolfgang Forster & Jean-Louis Halpérin & Maxime Jottrand & Christoph-Eric Mecke

Show details
History
LA TRANSMISSION DU POUVOIR MONARCHIQUE

Pierre-Olivier de Broux & Philippe Desmette & Sophie Glansdorff & Bérengère Piret & Nicolas Simon

Show details
History
THE FORGOTTEN CHILDREN OF THE WAR

Paul De Keulenaer

Show details
History
VOLTOOID VERLEDEN, ONVOLTOOIDE GESCHIEDENIS

Peter Stabel & Jeroen Puttevils

Show details