Synopsis

Volkeren over de hele wereld gebruikten duizenden jaren lang cannabis bij allerlei ziektebeelden. In de vorige eeuw geraakte het als geneesmiddel echter uitgerangeerd. Sinds enkele jaren is cannabisolie plots weer een hype en lijkt het een wondermiddel tegen allerlei kwaaltjes. Het zou zelfs helpen bij ernstige aandoeningen. Maar wat zit er in de olie die je kan kopen in cannabisshops of op het internet? Wat is het verschil tussen CBD en THC? Is er wetenschappelijk bewijs dat cannabis werkt tegen kanker, bij chronische pijn, fibromyalgie, MS, epilepsie of vele andere ziekten?

In Cannabis als medicijn neemt Professor Dr. Patrik Vankrunkelsven de lezer bij de hand doorheen een labyrint van duizenden wetenschappelijke publicaties om een helder inzicht te krijgen in alle aspecten van medicinale cannabis. Hoe zou het kunnen werken in ons lichaam? Hoe gebruik je het? Voor welke aandoeningen kan je enig effect verwachten?

Patrik Vankrunkelsven nam als senator in 2005 het initiatief om cannabis toe te laten als geneesmiddel. De geesten waren toen niet rijp. Ondertussen zijn de meeste landen in de wereld al zover. België hinkt achterop: een gebrek aan duidelijke regels leidt tot misbruik, verwarring en wanhopige patiënten. In dit boek is de arts en emeritus professor huisartsgeneeskunde streng voor veel onterechte claims van cannabis maar toont hij ook precies waar cannabis in specifieke situaties een hulp kan zijn.

Cannabis als medicijn maakt deel uit van De Skeptische Kijk, een boekenreeks die tot stand komt in nauwe samenwerking met SKEPP (Studiekring voor kritische Evaluatie van Pseudowetenschappen en het Paranormale). De hoofdredacteurs zijn Johan Braeckman, Marleen Finoulst en Tim Trachet.

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
CANNABIS ALS MEDICIJN
Author(s)
Patrik Vankrunkelsven
ISBN
9789461175021
Publication date
18-08-2023
Pages
164
Language
Dutch

Reeks De Skeptische Kijk (SKEPP)

Deze publicaties maken deel uit van de Reeks De Skeptische kijk, een boekenreeks die tot stand komt in nauwe samenwerking met SKEPP (Studiekring voor kritische Evaluatie van Pseudowetenschappen en het Paranormale). De hoofdredacteurs zijn Johan Braeckman, Marleen Finoulst en Tim Trachet.
#Reeks De Skeptische Kijk (SKEPP)

Patrik Vankrunkelsven

Patrik Vankrunkelsven is sinds 2013 directeur van Cebam (Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine), en tot 2022 docent Huisartsgeneeskunde aan de KU Leuven (nu emeritus). Daarnaast is hij ook praktiserend huisarts.  

More about Patrik Vankrunkelsven

You may also be interested in ...

Philosophies, ideologies, and religions
TARTARIA, MODDER EN VERZONNEN TIJD

Frank Verhoft

Show details
Philosophies, ideologies, and religions
MAGISCHE EN HELENDE STENEN

Claire Moens

Show details
Philosophies, ideologies, and religions
9/11

Brecht Decoene

Show details
Philosophies, ideologies, and religions
OVER FREUD

Jacques Van Rillaer

Show details
Philosophies, ideologies, and religions
VACCINEREN

Wietse Wiels & Marleen Finoulst

Show details
Philosophies, ideologies, and religions
STRALINGSGEVOELIGEN

Jérôme Bellayer

Show details