Synopsis

‘Anoniem’ is een vrouw gaat over mensenrechten, moed, doorzettingsvermogen, verzet en burgerlijke ongehoorzaamheid. In dit boek, waarvan de titel verwijst naar een citaat van de Britse femininiste Virgina Woolf, bespreekt vroeger hoogleraar gynaecologie, feminist en activist Jean-Jacques Amy de rode draad in zijn carrière, namelijk het onrecht tegenover de vrouw en de strijd voor gelijke rechten. Amy biedt eerst een overzicht van verschillende types van geweldplegingen tegen meisjes en vrouwen door mannen, gaande van kindhuwelijken tot seksueel geweld. Ook Amy’s eigen inzet in de Belgische strijd voor de depenalisering van abortus wordt besproken. Daarna illustreren de portretten van acht emblematische vrouwen – van de mythische Antigone over de Algerijnse Djamila Boupacha tot de Amerikaanse levende legende Angela Davis – de doorslaggevende bijdrage die vrouwen lever(d)en op het vlak van gendergelijkheid en de humanisering van de samenleving. Vervolgens bespreekt de auteur de strijd voor emancipatie die Belgische vrouwen sinds 1830 voeren. Ondanks de enorme vooruitgang is die strijd zowel in België als wereldwijd nog lang niet gestreden. De laatste decennia is de democratie wereldwijd verkommerd. De herovering – en in vele landen de verovering – van medezeggenschap begint met de toekenning van gelijke rechten aan de vrouw.

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
'ANONIEM' IS EEN VROUW
Author(s)
Jean-Jacques Amy
ISBN
9789057188596
Publication date
10-06-2019
Language
Dutch

Willy Calewaert Leerstoel

De Leerstoel Willy Calewaert besteedt aandacht aan maatschappelijk relevante onderwerpen en verspreidt het vrijzinnig humanistische gedachtegoed via onderwijs. Elk jaar werkt de VUB hiervoor samen met deMens.nu.
#Willy Calewaert Leerstoel

Jean-Jacques Amy

Jean-Jacques Amy (°1940) was hoogleraar gynaecologie en verloskunde aan de VUB, voorzitter van de Fédération Laïque de Centres de Planning Familial en hoofdredacteur van de European Journal of Contraception and Reproductive Health Care. Zijn essay La bête rôde encore, over het aanzetten tot haat, verscheen in 2017.

More about Jean-Jacques Amy

You may also be interested in ...

Political and social sciences
DE MYTHE VAN DE ARBEIDSMARKT

Paul de Beer

Show details
Political and social sciences
ANTIPODE

Hind Fraihi

Show details
Political and social sciences
ALS JE KLAAR BENT, MAG JE NAAR HUIS

Tom Vander Beken

Show details
Political and social sciences
REGELS VOOR ROBOTS

Katleen Gabriels

Show details
Political and social sciences
ONGELIJK SPEL

Tine Vertommen

Show details
Political and social sciences
WOKE IS HET NIEUWE MARRAKECH-PACT

Tom Lanoye

Show details