Home > Boeken > Filosofie en Levensbeschouwing > KAPPEN AAN DE RUWE STEEN
Delen Facebook Twitter Pinterest Google plus E-mail
De juiste prijs wordt berekend na inloggen. Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten.
Verschijningsdatum: 10/06/2017

KAPPEN AAN DE RUWE STEEN

De vrijmetselarij als spiegel van de maatschappij

door Rik Pinxten, Jean Swings

Wat is vrijmetselarij en wat kan zij betekenen voor de moderne mens in een globaliserende wereld? Wat is het ‘geheim van de vrijmetselarij’ waarover de media het soms hebben? Is dit een (half-)religieuze traditie uit het verleden of eerder een tijdloos en universeel fenomeen?

Na En bewaar het geheim is dit het tweede boek over vrijmetselarij onder redactie van Rik Pinxten en Jean Swings. Om komaf te maken met de ‘geheimdoenerij’ rond de vrijmetselarij zijn alle bijdragen ook in dit boek ondertekend door de auteurs-Vrijmetselaars. Zij onderzoeken kritisch en vanuit diverse filosofische en wetenschappelijke benaderingen begrippen, symbolen, waarden en de gebruiken van de vrijmetselaarstraditie.

In dit jaar van viering van de oprichting van de Londense Grootloge in 1717 stellen alle auteurs zich de vraag wat deze 300 jarige typisch westerse traditie te bieden heeft voor de mens in de sterk veranderende wereld, die niet meer Europa als centrum van alle beschaving kan zien, die diversiteit als grote uitdaging ziet en die bovendien geconfronteerd wordt met mondiale problemen.

In onze verbonden wereld, met inter-dependentie als groeiende hoofdwaarde in plaats van de oude ‘independentie’ van de natiestaten, wordt de mens meer dan ooit op zichzelf teruggeworpen, en is het zoeken naar zingeving en naar een duurzame verhouding tussen ‘eigen’heid en intermenselijke empathie van het grootste belang.

Vrijmetselarij is een optimistisch systeem, zonder nostalgie. De auteurs hebben in de vrijmetselarij een weg en een methode gevonden alsook instrumenten (symbolen, rituelen) die bruikbaar zijn in deze verwarrende tijd. Maar geen schrijver heeft het antwoord: allen reiken ze inzichten aan om voor zichzelf en anderen het zoeken interessanter, dieper en zinvoller te maken.  

Standaard
Prijs € 29,95

Details

KAPPEN AAN DE RUWE STEEN
Auteur(s): Rik Pinxten, Jean Swings
ISBN: 9789057186318
Aantal pagina’s: 424

Over de auteur(s)

Meer in deze rubriek

FENOMENOLOGIE ALS HOUDING Chris Bremmers, Gert-Jan van der Heiden, Peter Reynaert
SAMENLEVEN MET OVERTUIGING(EN) - 2e herziene editie Patrick Loobuyck
CATECHISMUS VAN DE UNIVERSELE MORAAL Patrick Stouthuysen
GIACOMO CASANOVA'S HISTOIRE DE MA VIE Koenraad Verrycken
DE SCHEPPING NA DARWIN Stefaan Blancke
TEGEN VERBEELDING Pieter Meurs

Alle boeken in deze rubriek