Home > Boeken > > DE HEEREN BROEDERKES VAN DEN MOORTELBAK
Delen Facebook Twitter Pinterest Google plus E-mail
De juiste prijs wordt berekend na inloggen. Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten.
Verschijningsdatum: 15/10/2015

DE HEEREN BROEDERKES VAN DEN MOORTELBAK

door Jeffrey Tyssens

Velen hebben gehoord over de vrijmetselarij, maar slechts weinigen kennen haar. Dat geldt zeker voor West-Vlaanderen, een provincie waar de katholieke Kerk erg lang dominant was. De loges stonden er centraal in een vrijzinnige tegencultuur die als geen andere hardnekkig en strijdbaar is gebleken.

Door middel van grondig onderzoek van archieven die voordien zelden of nooit werden gebruikt, tonen de auteurs van dit boek aan in welke mate de West-Vlaamse vrijmetselarij uniek was. Zo konden net hier door steun vanuit de loges lange tijd vrijzinnige scholen gedijen. Maar ook andere elementen hebben de ongewone geschiedenis van de West-Vlaamse vrijmetselarij gemarkeerd. De Eerste Wereldoorlog zorgde ervoor dat de enige Belgische oorlogsloge die nog op Belgisch territorium actief kon zijn, precies in De Panne arbeidde. En dan zijn er nog de intense contacten met Frankrijk die er onder meer voor hebben gezorgd dat enkele West-Vlaamse vrouwen opmerkelijk vroeg als vrijmetselaar zouden worden ingewijd.

Dit boek gunt een blik achter de schermen van een boeiend maatschappelijk fenomeen. Geschreven door eminente historici en geïllustreerd met tientallen nooit eerder gepubliceerde beelden, kwam het tot stand met de steun van de West-Vlaamse loges.

Boekenbeurs 2017


 

Standaard
Prijs € 34,95

Details

DE HEEREN BROEDERKES VAN DEN MOORTELBAK
Auteur(s): Jeffrey Tyssens
ISBN: 9789057184376

Over de auteur(s)

Meer in deze rubriek