Accueil > Publications > ASP editions > GELD VOOR JE GOD?
Partager : Facebook Twitter Pinterest Google plus E-mail
Vous devez être enregistré(e) pour voir apparaître les réductions. Le prix est T.V.A. incl. et hors frais de transport.
Date de parution : 15/05/2017
GPRC

GELD VOOR JE GOD?

DE FINANCIERING VAN LEVENSBESCHOUWINGEN IN BELGIË

par: Leni Franken

De laatste decennia ligt het Belgische kerk-staatsysteem geregeld onder vuur. Toch is het systeem, dat onder meer teruggaat op de Grondwet (1831) en het Schoolpact (1958), principieel ongewijzigd gebleven. Hierdoor betaalt elke belastingbetaler – of hij nu gelovig is of niet – nog steeds voor de subsidiëring van door de overheid erkende levensbeschouwingen, levensbeschouwelijke vakken en confessionele scholen. 

In Geld voor je god? worden deze vormen van financiering kritisch onder de loep genomen. Hoe zou het Belgische kerk-staatmodel verbeterd kunnen worden? Waarom zou een actief ondersteuningsbeleid van levensbeschouwingen(nog) wenselijk kunnen zijn in een context van toenemende secularisering en levensbeschouwelijke diversiteit? Het zijn enkele vragen waarop de auteur ingaat.

'Geld voor je god? geeft een goed overzicht van de problematiek van de overheidsfinanciering van levensbeschouwingen en definieert een systematisch standpunt (een vorm van politiek liberalisme) dat toelaat het Belgisch stelsel aan kritiek te onderwerpen en alternatieve voorstellen uit te werken.' (Freddy Mortier, UGent)

'Er bestaan weinig titels hieromtrent die zowel qua approach als inhoud hun mannetje kunnen staan, dus dit werk is ten zeerste welkom.' (Werner de Saeger, VUB)
Prix standard
Prix € 18,95

Détails

GELD VOOR JE GOD?
Auteur(s) : Leni Franken
ISBN : 9789057186257
Format : 17x24
Nombre de pages: 168

Le(s) auteur(s)

Leni Franken (°1981) studeerde filosofie (UFSIA/KU Leuven) en godsdienstwetenschappen (KU Leuven). Ze behaalde haar doctoraat in de filosofie aan het Centrum Pieter Gillis van de Universiteit Antwerpen, waar ze momenteel werkt als post-doc onderzoekster en het vak ‘levensbeschouwing en maatschappij’ doceert. Haar onderzoek richt zich voornamelijk op het financieren van levensbeschouwingen, de vrijheid van religie en onderwijs, en de organisatie en invulling van levens-beschouwelijke vakken in een context van secularisering en levensbeschouwelijk pluralisme. Over deze thema’s publiceerde Leni Franken in verschillende nationale en internationale tijdschriften en schreef ze diverse opiniestukken. In 2016 verscheen haar boek Liberal Neutrality and State Support for Religion bij Springer.

À découvrir dans cette rubrique

SCHEUREN IN CULTUUR
MIJN RUG EN IK Hans Crampe
GETUIGEN TUSSEN GESCHIEDENIS EN HERINNERING NR. 125 (2017) Stichting Auschwitz
ONE SAFE PLACE FOR HOPE AND EMPOWERMENT Pascale Franck, Bert Groen, Davy Simons (EFJCA)
CATECHISMUS VAN DE UNIVERSELE MORAAL Patrick Stouthuysen
GIACOMO CASANOVA'S HISTOIRE DE MA VIE Koenraad Verrycken

Toutes les publications de cette rubrique