HÖLDERLIN EN HEIDEGGER

Series : ASP editions
Available
€ 17,00
ISBN: 9789057185991
88 pages
Publishing date: 20-03-2017

HÖLDERLIN EN HEIDEGGER

Een andere aanvang voor de filosofie
Eric Bolle

Onlangs verschenen de eerste vier delen van Martin Heideggers persoonlijke notities en dagboekaantekeningen, de Schwarze Hefte. Hierin stelt Heidegger dat er geen toekomst is voor de filosofie dan via de poëzie van Friedrich Hölderlin. In dit boek vergelijkt Eric Bolle Heideggers filosofie met Hölderlins werk. Hij concludeert dat hoe men ook over Heidegger moge denken, wij niet om zijn verhouding tot Hölderlin heen kunnen. Heidegger ontwerpt op basis van Hölderlins werk nieuwe wegen voor de filosofie.

Dit is geen onkritisch boek. Bolle vraagt zich af of er nog andere nieuwe wegen voor de filosofie zijn en bespreekt verschillende ‘andere aanvangen’ met Hölderlin. Daarom besteedt hij niet alleen aandacht aan Heideggers interpretaties van Hölderlin, maar ook aan die van Henrich en Birkenhauer. Tenslotte laat het boek ook een tiental filosofen aan het woord over de aanpak van het boek zelf en maakt zo de weg vrij voor een kritische zelfanalyse.

Door de ideeën van verscheidene filosofen weer te geven brengt deze inleiding op het thema mogelijke Hölderlin-recepties in de Lage Landen in kaart en stimuleert het verdere discussie. Over Hölderlin en Heidegger zijn we nog lang niet uitgepraat.

ERIC BOLLE (°1954) is docent Duits aan Pleinschool Helder in Eindhoven. Hij studeerde Duits en filosofie in Leiden en Amsterdam en promoveerde in 1981 aan de Universiteit van Amsterdam over Nietzsche. Bolle is auteur van verscheidene publicaties over filosofie, waaronder het boek Filosofie en leiderschap (ASP, 2011).

Recent publications

DE ZINNEN VAN HET LEVEN KAPPEN AAN DE RUWE STEEN VRIJZINNIG HUMANISME IN TIJDEN VAN GLOBALE OPWARMING