ANDERS ZICHTBAAR

Reeks : VUBPRESS
In voorraad
€ 39,95
ISBN: 9789054875741
672 pagina's
Verschijningsdatum: 12-02-2010

ANDERS ZICHTBAAR

Zingeving en humanisering in de beeldcultuur
Johan Swinnen

Dit boek biedt een humanistische visie op de beeldcultuur die ons omringt, maar vaak ook dreigt te wurgen. Het helpt de lezer beelden te analyseren om er gefundeerd over te kunnen reflecteren. Zowel het grote aanbod van ‘beelden’ als schilderijen, foto’s, affiches, video, film, media, kaarten, digitale afbeeldingen … als de wetenschappelijke iconografie, op artistiek, decoratief én propagandaniveau, komen aan bod. Anders zichtbaar wil immers een bijdrage leveren aan een humane samenleving en een zinvol bestaan voor ieder mens.

De auteurs zijn getalenteerde humanisten, cultuurwetenschappers, agogen, filosofen, pedagogen, kunsthistorici, communicatiewetenschappers, sociale wetenschappers, historici, en vooral: kritische vrij-denkende waarnemers. Hun deskundigheid is bijeengebracht in leesbare teksten over zingeving en humanisering. Bij zingeving staat de mens als individu centraal, met begrippen als identiteit, moraal en levensbeschouwing. Humanisering richt zich op de maatschappelijke context, op het functioneren van organisaties en maatschappelijke verhoudingen. Beide begrippen zijn nauw met elkaar verweven, zowel in het onderwijs als in het onderzoek en in de samenleving. Anders zichtbaar biedt een selecte verzameling kritische opstellen aan die uitmunten door hun creativiteit.

Het resultaat is een boek waarin een verrassende verscheidenheid aan onderwerpen aan bod komt: van Jean-Luc Godard tot Yilmaz Güney, van de engel, de maagd en de koorddanser over Friedrich Nietzsche tot de lege sokkel van David Teniers, van Limburgse mijnwerkers tot de herberg met het hoefijzer in Luik. Ook Jan Cox en Sembène Ousmane, René Magritte, Merlin Spie en Guido Vrolix worden besproken, en ook voor Bart De Wever, lesbiennes en kunst in mode, de reuzen van Royal de Luxe is er aandacht. Ook Paul Van Gysegem, Walter Benjamin, Agnes Varda, Roland Barthes en Michelangelo Antonioni komen aan bod. En dan duikt plots Machiavelli op in het virtuele ‘Belgiëque’ en alles wordt anders zichtbaar. Anders zichtbaar is een uitnodiging aan iedereen die een stap vooruit wil zetten op weg naar een praktische toepassing van de kennis over beelden. Door de verscheidenheid en de diepgang is deze bundel meteen een referentiewerk over hedendaagse beeldcultuur.

Samensteller Johan Swinnen doceert het vak beeldcultuur in binnen- en buitenland en is als wetenschapper, kunstcriticus, auteur én fotograaf de uitgelezen editor voor deze provocatieve bundeling van teksten.

Recente publicaties

THE MAKING OF SAMUEL BECKETT'S MALONE MEURT/MALONE DIES THE MAKING OF SAMUEL BECKETT'S MOLLOY NIETS BESTAAT VÓÓR HET SPEL